Ο αποκλεισμός της Αγγλίας από μια άλλη σκοπιά

25 11 2007

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι την τεχνική ηγεσία της Παράγκας για σήμερα,αναλαμβάνει ο φίλος Λεξιπένητας,γνωστός από την θητεία του στην πρωτοπόρο ομάδα «Πού σου νέφκω,Πού πάεις;».Αφήνω λοιπόν την απόλυτη ευθύνη στον Λεξιπένητας και τον καλωσορίζω στο Παράγκα Αρένα…

england_loosers.jpg

«Κατ’ αρχή θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου για τον τρόπο που ο φίλος ο Μάικ πραγματεύεται τα θέματα του. Θα μπορούσε άνετα να συγκριθεί με μερικούς από τους λίγους καλούς αθλητικογράφους. Τον ευχαριστώ παράλληλα για την προθυμία που έδειξε να φιλοξενήσει το κείμενο μου στο μπλογκ του.

Ο αποκλεισμός της εθνικής Αγγλίας από τα τελικά του EURO υπήρξε ίσως η μοναδική έκπληξη της φάσης των ομίλων. Παρόλο δεν είναι η πρώτη φορά που οι Άγγλοι απογοητεύουν με τα αποτελέσματα τους σε διεθνείς διοργανώσεις, (μάλλον κατάντησε ο κανόνας), αυτός ο αποκλεισμός αποτέλεσε σοκ για τη χώρα. Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα από ότι θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι Άγγλοι που δεν κρύβουν την περηφάνια τους για το ότι είναι οι πατέρες του ποδοσφαίρου και ότι έχουν το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα στο κόσμο, έχουν το ποδόσφαιρο πολύ ψηλά στη ιεράρχηση των ενδιαφερόντων τους. Πολύ ψηλότερα από την πολιτική αλλά και την ενασχόληση τους με τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας τους.

Ήταν λοιπόν φυσιολογικό να ασχοληθούν κατά κόρο ψάχνοντας να βρουν τα αίτια του αποκλεισμού της εθνικής τους. Εκατοντάδες άρθρα, άλλες τόσες συζητήσεις στα διάφορα διαδικτυακά φόρα, εκπομπές σε κανάλια και σταθμούς. Πάμπολλες και πολλές φορές συγκρουόμενες οι απόψεις. Ενοχοποίηση όλων από όλους. Μπορείς να βρεις από τις πιο ρηχές (π.χ. η απουσία του Ρούνη) μέχρι και πιο βαθιές αναλύσεις που φτάνουν στη ψυχολογική ανάλυση της νοοτροπίας του Αγγλικού λαού. Μόνο να καταγράψουμε τους λόγους που οι διάφοροι θεωρούν ότι έφταιξαν, γράφουμε ολόκληρο βιβλίο!

Αφού παρακολούθησα με περίσσιο ενδιαφέρον τις συζητήσεις και τις αναλύσεις έφτασα στο εξής συμπέρασμα. Οι κύριοι λόγοι που δεν πέρασε η Αγγλία αυτή τη φορά, δεν είναι διαφορετικοί από τους λόγους της διαχρονικής κακοδαιμονίας της σε διεθνές επίπεδο. Εδώ δεν θα ασχοληθώ με αναλύσεις ποδοσφαιρικής τακτικής, κάτι στο οποίο δηλώνω πολύ λίγος, αλλά με πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που σπάνια αποτελούν ενασχόληση των αθλητικογράφων, και στα οποία όμως αν δινόταν η κατάλληλη σημασία, τα πράγματα σίγουρα θα ήταν καλύτερα για τους Άγγλους αλλά και για μας. Γιατί κακά τα ψέματα. Κάτι θα λείπει από το EURO χωρίς την Αγγλία. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

  1. Οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούνται από τα ΜΜΕ σε κάθε επερχόμενη δοκιμασία της ομάδας και η περισσή σιγουριά για την ικανότητα και την δυνατότητα της εθνικής τους. Ολόκληρο το έθνος αποδέχεται μόνο τη νίκη σαν το πιθανό αποτέλεσμα των αγώνων της εθνικής του. Οι πάντες συμπεριφέρονται σαν οπαδοί και όχι σαν φίλαθλοι. Η πίεση πάνω στον προπονητή αλλά κυρίως στους ποδοσφαιριστές είναι φοβερή. Γνωρίζοντας ότι μετά από πιθανή αποτυχία, πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι θα ζητούν τη κεφαλή τους στο πιάτο, σίγουρα δεν μπαίνουν στο γήπεδο με τη καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.
  2. Η αλαζονεία, που εκφράζεται ακόμα και μέσα από το επίσημο μόττο της ομάδας και φτάνει τα όρια του εθνικιστικού παραλογισμού. We are England. Ακόμα και η εθνική ομοσπονδία γίνεται συνένοχος στη δημιουργία κλίματος εθνικής υπεροχής. Λες και η γενέτειρα του ποδοσφαίρου έχει κανενός είδους ευλογία και υπεροχή από τα άλλα κράτη και έθνη. Λες και επειδή είναι Εγγλέζοι είναι και ανώτεροι.
  3. Οι κορυφαίοι Άγγλοι ποδοσφαιριστές πάντα βρίσκονταν ψηλά στις συνειδήσεις των ομοεθνών τους. Στην σημερινή εποχή του lifestyle, το star system δεν τους άφησε στο απυρόβλητο. Άλλο όμως εθνικοί ήρωες που εκτιμούνται για τα ποδοσφαιρικά προσόντα και το ήθος τους και άλλο εθνικοί σταρ που γίνονται πρωτοσέλιδα για την εξωγηπεδική ζωή τους και ενίοτε για τα σκάνδαλα που προκαλούν. Είναι σχεδόν κοινή διαπίστωση ότι οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν το απαιτούμενο πάθος όταν παίζουν για την εθνική τους. Η δημοσιότητα και η δόξα και ο πλούτος που παίρνουν σαν σταρ δεν είναι άσχετη με αυτό το γεγονός.
  4. Η καχυποψία με την οποία αντιμετώπισαν τον Μακ Λάρεν από τη μέρα που ανάλαβε το πόστο του προπονητή. Παρόλο που δεν είχε ιδιαίτερες περγαμηνές να επιδείξει, έπρεπε να είχε αγκαλιαστεί με εμπιστοσύνη από τους συμπατριώτες του. Αντί αυτού, οι πάντες συναγωνίζονταν ποιος θα κάνει τις χειρότερες προβλέψεις για τη πορεία του. Αν κάπου έχει ευθύνη νομίζω είναι που υπερεκτίμησε την ικανότητα του να αντέξει τη πίεση που θα του έβαζαν οι πάντες. Νομίζω ότι οι ευθύνες του είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές που του απονέμουν. Σίγουρα έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Το διώξιμο του το επόμενο πρωί του αποκλεισμού και η σε ένα βαθμό ικανοποίηση της κοινής γνώμης για την «απονομή δικαιοσύνης» δεν βοηθά τους Άγγλους να εγκύψουν με προσοχή και προβληματισμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος τους. Πολύ δε περισσότερο δεν βοηθά στη διαπαιδαγώγηση των φιλάθλων, που έχει να κάνει με την επιβολή της ψύχραιμης και λογικής σκέψης πάνω από οποιαδήποτε συναισθηματική τοποθέτηση που εκπορεύεται κυρίως από την ψευδαίσθηση της εθνικής υπεροχής.

Κάποιοι θα πουν «μα αυτά ισχύουν και αλλού», ακόμα και σε μας. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μερικώς, αφού για την Αγγλία η όποια ποδοσφαιρική επιτυχία αναγάγετε σε εθνική προτεραιότητα. Παράλληλα πιστεύω ότι και σε μας στη Κύπρο οι αθλητικογράφοι πρέπει να ασχολούνται σε περισσότερο βάθος με τα πράγματα. Επειδή η σωστή διαπαιδαγώγηση των φιλάθλων έχει μεγαλύτερη σημασία από το πόσο επιπόλαιο είναι το τραύμα του Σατσιά ή του Μγκούνι.»

Λεξιπένητας σ`ευχαριστούμε τζαι εννοείται πώς θα το ψάξουμε για…επέκταση συμβολαίου!

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

5 Σχόλια

26 11 2007
chrys

file poli sostos omos se ena xoro pou exei sxesi me lefta den leme oti einai stin pragmatikotika, alla oti poulaei. diladi ton kathe »filathlo» ton ediaferei i niki k mono i niki kai fisika oti exei na kanei sxesi me tous pextes tis omadas tou. simera gia mena i sosti athlitikografia ginete anamesa se stis sizitiseis mias pareas pou o kathenas tha pei afto pou noiothei. o kathe athlitikografos omos tha pei afto pou tou epivaloun afto pou poulaei.

26 11 2007
Lexi_penitas

Αγαπητέ chrys, επέτρεψε μου να διαφωνήσω μαζί σου για τις κουβέντες της παρέας περί ποδοσφαίρου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απελπιστικά χαμηλού επιπέδου και ασχολούνται κυρίως με επιφανειακά ζητήματα και ενίοτε με ψιθύρους. Είναι τραγικό επίσης να βλέπεις αθλητικογράφους (δλδ δημοσιογράφους επί αθλητικών θεμάτων) να γίνονται μαριονέττες στα χέρια του κάθε παράγοντα ή το κίνητρο των δημοσιευμάτων τους να είναι αποκλειστικά η εύνοια ή η διάκριση υπέρ της ομάδας που υποστηρίζουν. Για μένα ένας σωστός αθλητικογράφος πρέπει να μπορεί να στέκει υπεράνω στενών οπαδικών αντιλήψεων.

Αντίστοιχα και ένας φίλαθλος, σίγουρα θα αφήσει τα συναισθήματα του ελεύθερα και θα χαρεί και θα λυπηθεί για τα αποτελέσματα της ομάδας του. Αλλά την ώρα που νηφάλια θα προβληματιστεί για τα προβλήματα που την αφορούν πρέπει να έχει την ικανότητα να αποστασιοποιείται από την αγάπη του για την ομάδα του. Αλλιώς το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βγάλει τα σωστά συμπεράσματα.

26 11 2007
27 11 2007
zappa

the end of cool brittania

30 11 2007
Elias

bye bye England!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: