Yes,I can FIFA 08!

6 12 2007

Gameplay (η συνέχεια)

Η μπάλα στο παιχνίδι έχει επιτέλους ελευθερωθεί 100% από τα πόδια των ποδοσφαιριστών και η πορεία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι οι πρώτες επαφές. Λίγα σουτ στην αρένα αρκούν για να διαπιστώσεις ότι τα φάλτσα που παίρνει η μπάλα είναι πολύ ρεαλιστικά , πραγματικά ότι καλύτερο έχουμε δει μέχρι σήμερα σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι η ΕΑ έχει φτάσει αρκετά κοντά στην συμπεριφορά μιας πραγματικής μπάλας ποδοσφαίρου. Για τους φανατικούς των football Sims, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης της πλήρους manual διαδικασίας, η οποία απαιτεί αρκετό practise, αλλά όταν καταφέρεις βλέπεις τους κόπους σου να ανταμείβονται γιατί ότι κάνεις στον αγωνιστικό χώρο προέρχεται από εσένα και όχι από την βοήθεια του υπολογιστή (Εγώ και ο φίλος μου ο παράγκας) . Επίσης υπάρχει το assisted που είναι με πλήρη βοήθεια του υπολογιστή(Βλέπε Άκης , Νίνο , assisted players)και semi που είναι με μερική βοήθεια του υπολογιστή. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παίκτη στην προωθημένη πάσα, στην πάσα , στη lob pass, στη σέντρα και φυσικά στο σουτ.

Οι σέντρες επίσης είναι πολύ καλά φτιαγμένες. Μπορείς να επιλέξεις την δύναμη καθώς και το ύψος της (πατώντας 1x/2x/3x την σέντρα ) και με τον manual χειρισμό μπορείς να σημαδέψεις όπου θέλεις. Οι εναέριες μονομαχίες είναι πολύ δύσκολες καθώς για να πάρεις μια κεφαλιά είτε πρέπει να έρχεσαι με δύναμη είτε να έχεις πολύ καλή θέση και φυσικά τεράστια ρόλο παίζει το ύψος και ο σωματότυπος του ποδοσφαιριστή(βλέπε Κράουτς). Λίγο αρνητικές βρήκαμε τις διεκδικήσεις μπάλας εντός περιοχής πράγμα που διορθώθηκε με το τελευταίο patch.

Και φτάνουμε και στις ντρίπλες του παιχνιδιού.Το dribbling system στο Fifa08 έχει αρκετές ώρες εργασίας από τους προγραμματιστές , περιέχει πολλή λεπτομέρεια,φυσικότητα και μεγάλη ποικιλία. Για οποιαδήποτε ντρίπλα πρέπει να κρατάς το LT και να κάνεις την ανάλογη κίνηση με τον δεξί αναλογικό μοχλό. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ντρίπλας όπως απλές προσποιήσεις, step over’s , διάφορες άλλες ντρίπλες και φυσικά ντρίπλες που κάνουν τα γνωστά αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου .Κάποιες βέβαια γίνονται μόνο με ορισμένους παίχτες , πράγμα πολύ λογικό, όπως το flip flap του Ronaldinho, τα double steps και το «Ronaldo dash» του Christiano Ronaldo. Μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα είναι αρκετά ισορροπημένο γιατί κατά την διάρκεια της ντρίπλας υπάρχει η πιθανότητα ο ποδοσφαιριστής να χάσει την μπάλα από ένα σωστό μαρκάρισμα η να αποτύχει να εκτελέσει την ντρίπλα. Για να πετύχει μια ντρίπλα σημαντικός παράγοντας είναι το timing, ο προσανατολισμός του παίχτη και φυσικά ο παίκτης που κάνει την ντρίπλα. Πχ δεν υπάρχουν καθόλου πιθανότητες επιτυχίας αν προσπαθήσεις να επιχειρήσεις μια ντρίπλα με τον Gary Neville της Μan Utd(αν σε αφήσει το παιχνίδι δλδ), ενώ πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν με παίκτες σαν τον Τorres της Liverpool

Οι τερματοφύλακες στο παιχνίδι φαίνεται να έχουν πολύ καλά αντανακλαστικά και τα animation τους εξαιρετικά , αυτό έχει αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η παραβίαση της εστίας τους. Η αποτελεσματικότητα του τερματοφύλακα είναι προϊόν των skill του, στο παιχνίδι ξεχωρίζει ο Buffon και ο Casillas. Το μοναδικό μείον είναι η κάποια αδυναμία αντίδρασης στις παράλληλες με το τέρμα μπαλιές , αν και έχει διορθωθεί αρκετά με την τελευταία patch.

fifa-08_thumb.jpg

Γραφικά

Τα γραφικά του FIFA08 είναι αναμφίβολα ότι καλύτερο έχουμε δει σε football game. Τα γήπεδα είναι καλοφτιαγμένα , οι οπαδοί και γενικά η αίσθηση του χώρου με όλα τα εφέ αφήνουν ευχαριστημένο όλους τους hardcore της σειράς. Επίσης ο φωτισμός στα νυκτερινά παιχνίδια είναι φανταστικός. Τα animation των ποδοσφαιριστών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, το motion capturing που έγινε φέτος στη Βαρκελώνη έφερε εκπληκτικά αποτελέσματα, η κίνηση των ποδοσφαιριστών από τρέξιμο μέχρι τάκλιν μέχρι εναέριες διεκδικήσεις, έχει φέρει τη σειρά FIFA πολύ μπροστά στον ανταγωνισμό .Σε αυτό το τομέα φαίνετε πόσο απαρχαιωμένα είναι τα άλλα football games που κυκλοφορούν στην αγορά. Στο τομέα των γραφικών το μοναδικό πλην που έχουμε δει είναι τα πρόσωπα κάποιων γνωστών παικτών απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αν και τα περισσότερα είναι καλοφτιαγμένα θα πρέπει να δουλέψει λίγο περισσότερο η ομάδα του FIFA στα face animations.

Be a pro

Χωρίς δεύτερη σκέψη η μεγαλύτερη επανάσταση στο φετινό FIFA είναι το be a pro mode. Σε αυτό το mode έχεις υπό την ευθύνη σου ένα και μόνο παίκτη ενώ οι υπόλοιποι ελέγχονται από τα ΑΙ .Μέσω της τρομερά ευέλικτης κάμερας “pro” η οποία ακολουθεί τον παίκτη σε όλα τα μέρη του γηπέδου προσπαθείς να ενταγθείς στο σύστημα της ομάδας, να μαρκάρεις, να ανοίξεις χώρους , να ξεμαρκαριστείς για να ζητήσεις πάσες και να κάνεις κεφαλιές ή σουτ αν σου δοθεί η ευκαιρία. Ο παίκτης βαθμολογείται από μια μπάρα στο κάτω μέρος της Οθόνης(Μόνο όταν είσαι τρομερά πρίκτης μπορείς να πάρεις 100/100) . Με την patch που προανέφερα στα μέσα του Νοεμβρίου έχει ενεργοποιηθεί το online be a pro που υποστηρίζει 5 vs 5, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες ελέγχονται από την ΑΙ η από κάποιο άλλο χρήστη που επιλέγει all. Πραγματικά το 5 vs 5 είναι μια από τις καλύτερες online εμπειρίες.

Multiplayer

Στo multiplayer εκτός από τα συνηθισμένα quick matches, τα online leagues και το 5 vs 5 , υπάρχουν τα interactive leagues που έκαναν την παρουσία τους πέρσι στη έκδοση για PC. Σε αυτό το mode παίζονται από τους χρήστες αγώνες από τα παιχνίδια της εβδομάδας σε έξι γνωστά πρωταθλήματα , στο τέλος της βδομάδας η ομάδα που κάνει τις περισσότερες νίκες στο σύνολο των αγώνων μεταξύ των χρηστών παίρνει τους τρεις βαθμούς της νίκης. Το 80% των παιχνιδιών που παίξαμε multiplayer , αξίζει να σημειωθεί ήταν lag free. Τέλος χάρη στην ενσωμάτωση του ESPN Soccer net μπορείτε άμεσα να διαβάζετε τα τελευταία νέα της αγαπημένης σας ομάδας αλλά και να παρακολουθείτε τις τελευταίες εξελίξεις στα 6 μεγαλύτερα leagues στον κόσμο (βαθμολογίες, πρώτοι σκόρερ κτλ).

Licenses

Από πλευράς ομάδων το παιχνίδι είναι αρκετά πλήρες, καθώς περιλαμβάνει 620 σύλλογους με όλα τους τα «αστέρια», 30 πρωταθλήματα και πάνω από 15.000 ποδοσφαιριστές (20% παραπάνω από το FIFA 07) official licensed ,με τα κανονικά ονόματα-γήπεδα-εμφάνιση κλπ. Δυστυχώς από Ελληνικές υπάρχουν μόνο ο Ολυμπιακός ΑΕΚ και ο Παοκ και όχι ο Παναθηναϊκός επειδή δεν πούλησε τα δικαιώματα.

Συνοψίζοντας

Το FIFA08 χωρίς καμία αμφιβολία είναι το καλύτερο football sim όλων τον εποχών και αποδεικνύει ότι μπορεί σαν παιχνίδι να έχει και licenses και καλύτερα γραφικά αλλά και gameplay που είναι πολύ μπροστά από την απαρχαιωμένη μηχανή του PES. Προσωπικά εμένα με κέρδισε αφού έθεσε νέα standard στα football games και ας ελπίσουμε το FIFA09 να έχει ανάλογη βελτίωση , όπως και στην Konami να πήραν επιτέλους τα μηνύματα και να προχωρήσουν σε ένα πραγματικό next gen παιχνίδι.

+ Συν
ΓΡΑΦΙΚΑ,LICENSES,ANIMATIONS,AΤΜΟΣΦΑΙΡΑ,ΒΕΛΤΙΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ GAMEPLAY

– Πλην
FACE ANIMATIONS,ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ,ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ 9

Ευχαριστούμε τον Ηλία για το πιο ολοκληρωμένο review για το FIFA 08 ever! Τώρα θα τον αφήσουμε να επιστρέψει στην μελέτη τζαι τα βιβλία του…Ή στον μοχλό του Χbox 360; Χεχε… 

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

16 Σχόλια

8 12 2007
zolos

πάντως σήμερα τυχαία ήβρα τούτο το ποστ στο contra.gr για το φίφα και το προ 08..
http://blogs.contra.gr/Blogs/TabulaRasa/178631
έμπα δαμέ 😛

9 12 2007
paragka

3 νίκες
Η μία με 5-1.
Ποιοτικοί Vs Εμπορικοί σημειώσατε 1!!!

9 12 2007
Elias

απλά ήταν απόδειξη ανωτερότητας που λόγω συγκυριών και κωλοφαρδίας
άργησε να εμφανιστεί 😀

10 12 2007
rock

re kopelia .. pro kai mono pro..

10 12 2007
Elias

*rock* Δεν χάνεις και τίποτα να δοκιμάσεις το FIFA08, και αν το κάνεις θα βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα .

*paragka* Άκουσα ότι θέλουν επαναληπτικό 😀

10 12 2007
Elias

Σήμερα 2 νίκες

Ποιοτικοί Vs Εμπορικοί σημειώσατε πάλι 1!!!

2-0 στις νίκες 😛

η ομάδα σε πολύ μεγάλη φόρμα…

13 12 2007
ΝΙΚΟΣ

Μετά από 2 μήνες on line gaming μου ζητάει να κατεβάσω patch και το οποίο καταβάζω ..εγκαθιστώ αλλά τίποτε!!! εξακολουθεί να μην με αφήνει!!!έχω απελπιστεί!!

13 12 2007
Elias

Σε τι format παίζεις το παιχνίδι (PC, XBOX360, PS3)?

14 12 2007
ΝΙΚΟΣ

PC και δεν μπορώ να καταλάβω ενώ έχω ενεργοποιήσει τον κωδικό μου γιατί μέσα στο moultiplayer modus της ea δεν με βάζει παρά με παραπέμπει συνεχώς στο patch που είδη έχω εγκαταστήσει !!!!

14 12 2007
Elias

φίλε επειδή είχα πέρσι την έκδοση για PC απλά πρέπει το PATCH που θα κατεβάσεις να είναι το ίδιο με το original DVD που αγόρασες (ΠΧ Εnglish version English Patch)

15 12 2007
ΝΙΚΟΣ

Ωραία και από που θα καταλάβω τι σόι version είναι το cd αγόρασα?

15 12 2007
Elias

Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να κατεβάσεις το English version εδώ
http://largedownloads.ea.com/pub/patches/Fifa/08/

αν δεν το δέχεται δοκίμασε τα άλλα 3 που βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης δηλ ή to central ή το Nordic ή το eastern

15 12 2007
Elias

και ακόμη κάτι για να δουλέψει το roster patch πρέπει να κατεβάσεις και το update to multiplayer από εκεί που παίζεις οnline αν και νομίζω ότι το κάνει αυτόματα

Δοκίμασε και αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα δεν υπάρχει πρόβλημα να ρωτήσεις φίλε μου

15 12 2007
paragka

O ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟΝ ΨΗΛΟ ΣΤΗΝ ΕΑ!!!!!

15 12 2007
ΝΙΚΟΣ

Κατάφερα με τα πολλά να μπώ αλλά δεν με κάνει Log in!!! Ενώ μέσα από το μενού του φιφα 08 περνάνε τα νέα των ομάδων ..όταν μπαίνω στο multiplayer και προσπαθώ να κάνω log in με πετάει σε μια σελίδα explorer που μου λέει πως δεν μπορεί να συνδεθεί!!!!
και επιπλέον στο μενού πια του multi δεν περνάνε ούτε τα νέα..όλα νεκρα!!!!

Έλεος ea !!!!!

βοήθεια!!!

17 12 2007
Elias

φίλε η τελευταία λύση είναι να ξανακάνεις επανεγκατάσταση το παιχνίδι από την αρχή και να εφαρμόσεις την patch αμέσως…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: